top of page

Att ta itu med rädslan för att fatta tuffa beslut

Uppdaterat: 24 aug. 2022


Att ha en bra process för att fatta svåra och tuffa beslut är helt klart viktigt. Men det är också värdefullt att förstå varför många av oss är så rädda för att ta svåra beslut i första hand. "Den största anledningen till att människor fruktar dessa beslut är att de är rädda att saker och ting inte kommer att fungera som planerat" säger min mentor Tony Robbins. De låter rädslan driva processen och väntar tills de har absolut säkerhet att allt kommer att lösa sig innan de går vidare. Problemet är att det aldrig kommer att finnas absolut säkerhet kring något beslut. Någon gång måste man chansa.


Låter det läskigt? Här är fem frågor som kan hjälpa dig att omfamna det ”sköna” i osäkerheten och lära dig hur du fattar ett svårt beslut.


1. VAD ÄR JAG RÄDD FÖR?

Tuffa beslut i livet handlar ofta om mer än alternativen på bordet framför dig. Roten till det mesta av obeslutsamhet är rädsla – för att misslyckas, för att upprepa tidigare misstag och till och med för framgång. Händelser i våra liv, resultaten av tidigare beslut och hur vi föreställer oss framtiden blir sammantaget det vi kallar övertygelse/paradigm och som kan komma och avgöra om de begränsar oss eller stärker oss. Undersök dina övertygelser och du kommer att kunna avslöja och övervinna din rädsla.


2. UPPFYLLER DETTA MITT SYFTE?

Det är lättare att lära sig hur man fattar ett tufft beslut när det drivs av ditt syfte. Detta går tillbaka till steg ett: att bli tydlig med vilka dina önskade resultat är. Ditt syfte är mer än ett kortsiktigt mål. Det är inget materiellt, och det är inte ett jobb eller en status. Det är det enda som kommer att ge dig verklig tillfredsställelse i livet. När du väl har bestämt dig för vad det är, kommer du att känna dig mycket mer beredd att vidta massiva åtgärder för att fatta de svåra besluten.


3. FÖR VEM GÖR JAG DET HÄR EGENTLIGEN?

Tonys bästa råd för hur man fattar ett svårt beslut? "Skapa en vision och låt aldrig miljön, andra människors övertygelse eller vad som har gjorts i det förflutna forma dina beslut." Fastna inte i vad du tror att du "ska" göra. Låt inte andras agendor distrahera dig från dina slutmål. Ta ett steg tillbaka och avgör om andra påverkar ditt beslut för mycket – gör sedan klart vad du vill. Låter klokt, eller hur. Dags att sparka av sig Jante och börja lyssna inåt i stället. Det är ju där du har just DITT svar.


4. HJÄLPER DETTA BESLUT MIG ATT VÄXA?

Allt som händer i livet – inklusive svåra beslut – kan hjälpa oss att växa om vi tilllåter det. Men tillväxt kan också vara skrämmande. Att fatta ett beslut kan kännas som att tävla runt en kurva på vägen då du har dålig sikt. Det är därför det är så viktigt att följa de sex steg som beskrivs ovan. Om du fortfarande är frestad att stanna där du är, kom ihåg: Om du inte växer så dör du.


5. VAD KOMMER JAG ATT ÅNGRA MEST?

Behöver du lära dig hur man fattar ett svårt beslut snabbt? Gå igenom vart och ett av dina alternativ och tänk, "Kommer jag att ångra att jag inte gjorde det här?" När du är 85 år och reflekterar över detta beslut, vilket alternativ skulle göra dig stolt? Vilket alternativ skulle få dig att känna att du missat något? Ibland vinner vi mest övertygelse när vi vet att vi skulle ångra att vi gjorde det på något annat sätt.

Oavsett hur mycket du studerar hur man fattar ett svårt beslut, kommer du aldrig att kunna garantera resultatet. Det enda du kan göra är att vidta åtgärder och vara redo att hantera konsekvenserna. Om du har använt en bra beslutsprocess som RAK-ULL-metoden, kan du lindra en del av denna rädsla genom att veta att du har valt det bästa möjliga alternativet.


Kom ihåg att det är bättre att ta svåra beslut och att övervaka resultaten för att se om du behöver ändra ditt tillvägagångssätt än att vara fast i obeslutsamhet. Ta reda på mer om de fyra reglerna för effektivt beslutsfattande och säg adjö till att bli överväldigad när du tänker på hur du ska fatta ett tufft beslut.

Comments


bottom of page